Pepparkaksbak!

I helgen har det varit julpyntning, julmys och pepparkaksbak på schemat. Igår städade vi och fixade hela dagen. Dessutom hann vi med att baka lussekatter :) Mums! Mängder med tomtar och annat julpynt pryder nu vårt mysiga hem, och på spotify spelas bara julmusik... På kvällen var Zandra o Camilla här o käkade middag, spelade spel och kollade på Wallander. Trevligt! Idag har vi varit hos pappa och bakat pepparkakor, gick jättefort. Märkligt. Men blev en hel del pepparkakor i alla fall!

I helgen har jag också passat på att baka ett par satser pepparkaksmuffins. Så himla goda, som mjuk pepparkaka men i muffinsform. Kolla gärna receptet på
receptakuten. Bloggar inte där så ofta längre, men någon gång så....

Vaccinerad!

Så, nu tillhör jag gruppen vaccinerade mot svininfluensan. Här har man skrämt upp sig själv innan, förberett sig på ett flera timmar långt köande m.m. och så tar det totalt en halvtimme att åka hemifrån, ta sprutan och vara hemma igen. Otroligt. Inte var det särskilt läskigt heller, lite som att rösta (för att citera Erik). Stå i kö, få en lapp att fylla i, sedan gå in "bakom" ett skynke...

Nu är det bara att hoppas på att man slipper några värre biverkningar, såsom min bror eksem över hela kroppen. Låter inte så mysigt. Eller huvudvärk i fem dagar... fy!

Ikväll blir det bara att ta det lugnt framför tv:n. Bonde söker fru och Oskyldigt dömd. Hade hoppats på lite sällskap, men de ska visst koppla av i Romerska badet hehe.. Hade jag också gjort om jag inte valt att ta vaccinet istället. Passade iaf på att träna lite innan. Inte ofta det sker nuförtiden (pga knät).


Modig

Jag tog mod till mig i helgen och berättade något jag länge tänkt på för en person. Men det blev så fel. Och jag blir så arg och ledsen. Jag är ibland orolig för och funderar säkert för mycket runt den här personen, och så blir allt missuppfattat. Helt plötsligt ligger felet hos mig för att jag är överkänslig och tar saker och ting så hårt. Men så är det inte. Eller så är det så till en viss del, men då skulle personen själv ha fått vara med om det utifrån mitt perspektiv. Kanske lättare att förstå då. Allt blev helt fel bara. Men jag får väl försöka strunta i det och intala mig själv att sluta oroa mig.

Annars är det väl bra. Ska iväg på en rolig grej i eftermiddag. Spännande... Sen på kvällen blir det troligen soppbuffé och föreläsning med Mia Törnblom på universitetet. Har sett henne en gång förut och hon var helt fantastisk. I skolan har vi grupparbete (typ jämt...) och på måndag får vi ut en hemtenta som jag verkligen inte har en aning om vad den kommer att handla om. Ändå har jag läst allting, varit på alla föreläsningar och deltagit aktivt i seminarierna. Men det löser sig väl, tur det är en hemtenta då iaf och inte en salstenta!

Ska snart börja fixa mat. Blir supertidigt idag. Men ska vara i bibblan klockan 12 och innan dess både ha hunnit käka lunch och varit ute med Hasse. Bara att stressa på. Ska kanske försöka läsa några rader till först inför fredagens grupparbete där vi ska planera ett tema i matematik. Rätt så kul uppgift, ska utgå från ett valfritt tidningsurklipp och planera temat utifrån det.

"Ett huvud utan bekymmer finns bara på en fågelskrämma"

Dagen



Det sägs att ovan molnen är himlen alltid blå,
Men det kan va' svårt att tro när man inte ser den.
Och det sägs att efter regnet kommer solen fram igen,
men det hjälper sällan dom som har blitt våta.

För när vännerna försvinner, eller kärleken tar slut,
ser man allt med lite andra ögon.
Man övar sig, och långsamt blir man bättre på att se
skillnad mellan sanningar och lögner.

Allting kan gå itu, men ett hjärta kan gå i tusen bitar;
Säger du att du är min vän så är du kanske det.
Allting kan gå itu, men ett hjärta kan gå i tusen bitar;
Säger du att du är min vän så är du kanske det.

Det sägs att det finns alltid nånting bra i det som sker,
och tron är ofta den som ger oss styrka.
Ja, man säger mycket, men man vet så lite om sig själv
när ångesten och ensamheten kommer.

För när vännerna försvinner, eller kärleken tar slut,
ser man allt med lite andra ögon.
Man övar sig, och långsamt blir man bättre på att se
skillnad mellan sanningar och lögner.

Dagens "bra": VG på både hemtentan och fältstudieuppgift 2 i förra delkursen.
Nu åker jag ner mot Skåne. Efter dagens samtal hos kuratorn känns det ännu jobbigare än innan. Det föll många tårar. Men det var ett bra samtal, mycket mer nöjd den här gången och med den här personen än vad jag varit tidigare.

Saknar dig mamma!


Den återkommande oron...


Jag ska åka ner igen nu i helgen. Det är då jag känner hur "oron"; tankarna, minnesbilderna och tårarna kommer igen. Det är inte lika mycket som förra gången, men ändå. Jag börjar se ett mönster. Men jag vill åka ner ändå, jag vill göra fint vid graven, hälsa på mormor o Bibbi och vara en stund på gården.

Jag lyssnar på låtarna om och om igen. Tröstevisan ingjuter hopp, medan Koppången framkallar bilder och känslor. Båda behövs och jag älskar dem. Jag lyssnar på andra låtar med; Himlen är oskyldigt blå m.fl.


Nu ska jag fixa maten i alla fall. Lagar dillkött för första gången men jag håller på och ändrar en massa i receptet så får se hur det blir. Kan tänka mig att såsen får en lite konstig färg då jag använt rödlök istället för gul lök (hade ingen gul lök hemma..). Men det återstår att se.

Om någon av er som läser vill veta mer om/har frågor kring det här med självmord så har "Efter tio" i Tv4 haft det som tema den här veckan. Gå in på tv4.se/eftertio så finns där olika klipp från veckan som gått där. Idag var det Robban från Takida som talade ut om sitt självmordsförsök.

Digital kompetens?

Dagens seminarie handlade om att använda internet i undervisningen. Det påpekades vid flera tillfällen hur viktigt det är att vara delaktig och medlem (inte bara passiv användare) av sajter som youtube och google. Nu har jag därför blivit medlem i youtube och lagt upp ett eget klipp. Håll till godo!


Ändrade planer

1. Till våren ska jag läsa svenska/matte-fördjupningen istället för hälso- och utomhuspedagogik.
2. Till helgen åker jag ner till Malmö/Arrie istället för att Sofia kommer upp hit till Växjö o hälsar på.

I övrigt är det väl som vanligt. Knäkollen igår tyckte jag inte gav så mycket, upptäckte att jag springer konstigt med mina fötter men har köpt nya löparskor med inlägg så det ska bli bra. Ska testa dem på gymmet (löpbandet) idag. Sköna och snygga är de iaf! Hos tandläkaren gick det bra, hade inga hål och det kostade bara 270 kr. Jag blev positivt överraskad av det.


Jag passar Hasse på luncherna nu i ett par veckor typ; går ut och går med honom och ger honom mat. Sen har jag passat på att busa och gosa lite med honom också nu när jag har chansen... Nästan så man själv blir sugen på att skaffa hund :P Han är i alla fall väääldigt söt!

Nu ska jag väl ta mig an berget med disk och sen får vi se vad som händer fram till träningen. Lite plugg vore kanske inte helt fel...

Feeling happy!

Det känns lite paradoxalt med den rubriken just idag, just nu när jag ska iväg på anhörigträff (för personer som mist anhöriga i suicid) om en timme. Jag antar att en stor del av den lyckorus-känslan jag känner just nu kommer att vara försvunnen när jag kommer hem igen ikväll. Men just nu mår jag i alla fall bra! Har arbetat i studiegruppen inför seminarierna senare i veckan, och haft så himla kul. Skrattat massor... Jag behöver det, borde typ tacka min grupp efter den här kursen eller nåt.

Helgen har dessutom varit härlig, men flugit förbi alldeles för fort... Ullared i lördags bjöd på lång kö (ca en timme in), massa härlig shopping och mycket mindre pengar på kontot när man kom hem. Fick iaf shoppat en del julklappar och lite annat smått o gott. Bland annat en mysig stickad tröja och en jeanskjol, äntligen! Har letat i evigheter, dvs flera år, efter en jeanskjol jag gillar.

I söndags var det dags för min och Kents överraskningsfödelsedagspresent (like that word...) till Zandra o Camilla. Det blev tårtbuffé på Toftastrand. Hur gott som helst! Tre sorters tårtor, kladdkaka, desserter och småkakor... Inte helt fel. Kvällen avslutades med Wallander - Cellisten som nog var en av de bästa Wallanderfilmer jag sett, riktigt spännande.

Hembakad pavlovatårta... mums!

Time for plugg

Lite svengelska där, ja... Hade tänkt plugga hela förmiddagen och förbereda mig för att sitta i studiegruppen i eftermiddag men nu är jag klar med det. Vad gör man då? Funderar på att läsa det som ska läsas till på måndag, så kan jag ta helg imorgon efter seminariet (om jag inte får jobb vill säga).

Igår var jag i simhallen. Zandra o Camilla va på djupvatten så jag tänkte passa på att simma lite under tiden,men efter en halv längd gjorde det ont i knäet. Istället för simning blev det då bubbelpoolen och därefter romerska badet med bastubad och kallvattenbassäng. Helt okej för mig! Nästa vecka ska vi ta med oss picknick dit och spendera kvällen på romerska badet efter deras djupvattenträning. Blir mysigt.

Ska försöka ge mig ut och gå en promenad sen i eftermiddag. Blir galen på att inte röra på mig, är typ beroende av träningen plus att jag kommit in så bra i den så det är jobbigt med vila. Trots att jag äter mer onyttigt och inte tränar pekar vågen neråt iaf. Fast jag hade hellre tränat bra, ätit bra och ev. vägt några hekton till. Whatever. Jag är lite för fixerad vid siffror tror jag. Allmänt då, inte just gällande vikt. Till exempel "ser" jag ju namn i antal bokstäver. Kan komma ihåg att någons namn började på M och innehöll sex bokstäver - vilket ger massa förslag som Magnus, Mikael, Markus m.fl. Intressant fenomen! Även statistik (som jag hatade i skolan) är intressant att följa ang olika saker som träning, aktier m.m. Jag är skum.

Längtar som en tok till Ullared, förresten. Har mängder med saker på min inköpslista men därutöver blir det väl säkert en hel del till, brukar bli så :) Vi ska ha glöggkväll och julklappsleken vid Lucia, så ska köpa lite roliga julklappar tills dess med tror jag.

Längtar efter julpynt och julmys, så härligt... Men om bara ett par veckor åker det fram. Äntligen! Hoppas på snö med, så det blir lika fint på balkongräcket som föregående år (som syns genom fönstret..)

Ny kurs

Nu är vi igång med en ny kurs igen. Dagarna och veckorna flyger iväg. Nu läser vi "Matematik från början". Alltid intressant med matte. Kanske skulle ha läst till mattelärare istället? Fast räcker väl med en mattelärare i familjen :P 

Jag har äntligen bokat tid för att kolla mina knän. Eller ja, ska göra löp- och fotanalys, och i samband med det kollar de knäna med. Blir väl dyrt kan jag tänka mig, för behöver bra skor först och främst och det är inte billigt. Samma dag ska jag dessutom till tandläkaren. Usch vilken vecka (ekonomiskt iaf...). På tal om ekonomi ska vi till Ullared i helgen! Lär ju också gå en del pengar, men ser det mer som nöje i alla fall :) Har påbörjat en lång lista på vad som ska shoppas...

Annars flyter det på. Efter den tunga veckan jag hade för ett tag sen har det känts mycket lättare. Skönt det. Nästa orosmoment blir väl julen, men ska försöka att inte tänka för mycket på den. Julen hade ju blivit annorlunda i vilket fall som, eftersom det skulle ha varit den första julen jag firat med mina föräldrar på skilda håll. Dock hade inte den tomheten funnits som kommer att finnas nu.

Nej, tillbaka till pluggandet då.
Tjingeling

Lördag

Nu är jag hemma igen efter de senaste dagarnas besök i Skåne. Det har varit både roliga stunder och jobbiga stunder... Men övervägande roliga, träffat kompisar jag inte sett på länge och så :) Igår var jag dock och träffade chefsläkaren på sjukhuset. Det var inte så mycket ny information, men ändå jobbigt att läsa. Grät hela vägen till Erik sen när jag körde dit... Som jag skrivit innan, det bara kommer över en. Lex Maria-utredningen är igång, och vi ska lämna in våra synpunkter och så till den. Vill göra det jag kan för att förhindra att det drabbar andra i framtiden.

Igår var det tre månader sedan mamma dog. Jag tände ljus på kyrkogården och försökte göra lite fint där, kratta bort löv och så. Rosorna jag ställde i vasen där förra lördagen var fortfarande fina, helt otroligt. Gravstenen har inte kommit upp än, den ska komma i december har de sagt. Så det ser fortfarande ut som ovan, fast utan alla blommor. Gravstenen som syns på bilden är morfars. Kommer kännas konstigt att se mammas gravsten där, se hennes namn på den. Men skönt också på ett sätt.


Det kom en fråga om bilder på gården i mitt förra inlägg. Denna bild har min bror tagit, och retuscherat en aning. Sen finns annonsen med bilder och information bland annat
här. Det känns lite konstigt att sälja. Det blir tomt. Det är en vacker gård med så vackra omgivningar. Mitt barndomshem "försvinner".



I eftermiddag/kväll ska jag o kent på julmarknaden på Huseby. Ska bli mysigt, vandra runt bland tomtar och pepparkakor. Dricka glögg och lyssna på julmusik. Imorgon ska vi till pappa på gåsamiddag. En del av släkten på pappas sida kommer dit, så sällan jag träffar dem så det ska bli roligt. Sen ska pappa o Kent stycka upp sina harar. Ni skulle höra dem, bara jakt jakt jakt hela tiden :P

Vänner

Ni är så oerhört viktiga, jag hoppas ni vet och känner det. Har spenderat närmre två timmar pratandes med en vän på msn om allt som hänt. Så skönt. Visst grät jag lite på min sida av datorn, men det var inte jobbigt. Hon ställde frågor som fick mig att tänka och att prata/skriva. Att lita på att det var okej att göra det. Det behövs, ni behövs.

Till er som inte vet hur ni ska hantera det om någon i er närhet mister någon. Hör av er. Det är aldrig fel, jag lovar. Bara ett kort sms, ett mejl eller ett telefonsamtal om det känns rätt och du själv orkar. Bara orden "jag tänker på dig" betyder så mycket mer än man tror. Bland de sms jag fick den kvällen mamma dog var det de jag minst väntat mig som berörde mig mest. De andra var såklart också viktiga, men väntade. En kompis mamma smsade mig och det smset får mig än idag att börja gråta, men inte på ett "dumt" sätt utan mer för att jag blev rörd och "glad" att hon hörde av sig i den stunden. Förvänta er dock inget svar på sms och mejl ni skickar. Jag orkade inte svara på de jag fick, iaf inte de första dagarna, men var ändå väldigt tacksam för dem.

Imorgon ska jag åka ner igen. Har ett fullspäckat schema fram tills fredag. Ska äta lunch med Madde imorgon, sen på eftermiddagen ska jag till mormor. Sover hos Erik på kvällen. På torsdag ska vi till banken och ordna med en del grejer, sen hälsa på mammas faster. På eftermiddagen blir det "jobb" på gården. Ska hälsa på och sova hos Jens o Sofia på kvällen sen. Slutligen ska jag sen på fredag träffa chefsläkaren för psykiatrin och gå igenom journaler m.m. samt vad som sker med Lex Maria-anmälan. Har skrivit ett brev som ska bifogas anmälan också.

Bloggen blir lite tung med så mycket text och utan bilder, men vet inte vad jag ska lägga in för bilder. Har inga som passar till det jag skriver ändå. Så ni får klara er utan helt enkelt...


Efter helgen

Nu känns det bättre, efter helgen.

I lördags var vi på nya Ikea i Malmö. Helt sjukt stort, och hur mycket människor som helst var där. Blev lite ljus och smågrejer med hem bara. Därefter köpte vi kransar, blommor och lyktor till morfars och mammas gravar. Var jobbigt. En liten stund var vi sen ute på gården, pappa och Kent jagade lite (fick tre harar till...) och jag fixade lite därinne. Sen hälsade vi på mormor och därefter åkte vi till kyrkogården och tände ljusen och la ut kransarna och blommorna. Var så fint där, det brann redan flera ljus för mamma. Vi var i kyrkan sen på minnesgudstjänst, fint med jobbigt. Sen åkte vi till kyrkogården igen, ville dit när det var riktigt mörkt och se alla ljusen som brann. Så vackert, men sorgset.

I söndags jobbade vi ute på gården. Fort gick det och fint blev det.. Jag passade på att träffa Emely och Bertil en stund. Så skönt att sitta där och prata. Om allt, inget och om mamma. Det är inte många som tar upp det med mig eller vågar prata med mig om det som hänt. Därför var det så skönt att de gjorde det. Lustigt när man inte har träffats på typ sju år, att det känns som igår när man ses igen. Ska försöka hälsa på snart igen.

Jag åker nog ner nu i veckan, på onsdag tror jag. Ska isåfall fixa lite inne i huset plus att en del saker ska säljas och sådär, så någon måste va där. Ska försöka träffa lite vänner också, tänkte jag. På fredag är det tre månader sen, så kanske stannar jag tills dess. Får se. Den här veckan ska bli bättre än förra! Jag tror den blir det, det brukar gå upp och ner så nu borde det gå uppåt igen :)